İzmir Kira Avukatı, Kiracı Tahliye Davaları Avukatı 2025
Kira avukatı, kiraya veren ve kiracı arasındaki sözleşmeye dayalı kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar alanında görev yapmaktadır. Kira ilişkisinin taraflarını; kiraya veren ve kiracı oluşturmaktadır. İzmir kira avukatı olarak, kira alanında doğan uyuşmazlık ve davaları en hızlı ve başarılı şekilde sonuçlandırmak üzere müvekkillerimize kira davaları konusunda hizmet vermekteyiz.
İzmir Kira Avukatı
İzmir Kira Avukatı olarak, aşağıda yer alan konulardaki tüm kira davalarında müvekkillerimize profesyonel avukatlık ve danışma hizmeti vermekteyiz;
- Kiraya veren ve kiracı arasında yapılacak Kira Sözleşmesinin hazırlanması, yenilenmesi, sözleşme maddelerinin değerlendirilmesi,
- Kiracı Tahliye Davaları,
- Kira Tespit Davaları,
- Kira Uyarlama Davaları,
- Kiracıların davalı olarak bulunduğu davalarda Kiracı avukatı olarak vekillik hizmetinin verilmesi,
- Tahliye Taahhütnamesine dayalı Tahliye Davaları,
- Kiraya verenin gereksinimi, taşınmazın yeniden inşası, imarı nedeniyle Tahliye Davaları,
- Yeni Malikin Gereksinimi nedeniyle Tahliye Davaları,
- Kiracının kira bedelini ödememesi nedeniyle yazılı İki Haklı İhtara Dayalı Tahliye Davaları,
- 10 yılı geçen Belirsiz Süreli Kira Sözleşmelerinde Tahliye Davası,
- 10 yılı geçen Belirli Süreli Kira Sözleşmelerinde Tahliye Davası,
Kira Davası avukatı olarak, kira davalarında müvekkillerimize profesyonel avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Avukat Eda Günaydın Hukuk Bürosu olarak yukarıda sayılan tüm kira davalarını; İzmir Kira Avukatı olarak, gerek ülkemizde yer alan müvekkillerimiz için, gerekse yurt dışında yaşamakta olup da Türkiye’de taşınmazları bulunan müvekkillerimiz için en profesyonel şekilde yürütüp sonuçlandırmaktayız. Ayrıca yine Kira Avukatı olarak; kira tespit davaları yoluyla kira bedelinin artırılmasına ilişkin davalar ile tahliye davalarında da, müvekkillerimizi bir an evvel hakkına kavuşturmak adına gerekli tüm avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
İzmir Kira Avukatı olarak, yürütmekte olduğumuz davalarımız ile, gerek kiraya veren gerekse kiracı müvekkillerimizin hukuki yararlarını en üst seviyede gözeterek ve en profesyonel şekilde süreci yürüterek sonuçlandırarak haklarına kavuşmalarını sağlamaktayız. Kira ilişkisinden kaynaklı tüm sorun ve uyuşmazlıklarınız için bize ulaşabilirsiniz.
İzmir Kiracı Tahliye Davası Avukatı
İzmir Kira Avukatı, İzmir Kiracı Tahliye Davası Avukatı olarak, müvekkillerimizden en çok almakta olduğumuz sorulardan biri de; kiracısıyla sorun yaşayan kiraya verenlerin hangi yolu izleyebileceği yönündedir. Avukat Eda Günaydın Hukuk Bürosu olarak, gerek yurt içinde yaşayan ev sahibi müvekkillerimizin, gerekse yurt dışında yaşayan ev sahipleri müvekkillerimizin Türkiye’de bulunan taşınmazlarının tahliye davalarını açıp, yürütmekte ve sonuçlandırmaktayız. Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin dava yoluyla sonlandırılması hususunda esasen kira hukuku alanında uzmanlaşmış ve halk arasında kira avukatı olarak tabir edilen avukatlarla çalışmanız, davalarınızı en doğru şekilde yürütüp hakkınıza bir an evvel ulaşmanızı sağlayacaktır.
İzmir Kira Avukatı Kimdir?
İzmir kira avukatı, kiraya veren ve kiracı taraf arasında kira sözleşmesi devam ederken doğan hukuki uyuşmazlıklardan kaynaklı davalar alanında uzmanlaşmış bulunan avukattır. Kiraya veren ve kiracı arasında doğan hukuki uyuşmazlıklar çeşitli sebeplerden kaynaklı olabilmektedir. Kiracının taşınmazı kira sözleşmesine aykırı kullanması halleri, kiraya veren tarafından sözleşmenin ihlali, kiracının tahliye taahhütnamesine dayalı olarak kiralananı belirli bir tarihte boşaltmayı taahhüt etmesine rağmen taahhüdüne aykırı davranması, kiraya verenin taşınmazı satması durumunda yeni malikin taşınmaz kullanımı konusunda gereksiniminin bulunması, kiracı tarafından kira bedelinin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi, kiraya verenin kendisinin konut ya da işyerine ihtiyacı olması nedeniyle kiracıdan tahliye talep etmesi, kira bedelinin rayiçleri altında kalması nedeniyle kira tespit davası ya da kira uyarlama davalarının açılması sebeplerine dayalı olarak gelişebilmektedir. Kira Avukatı, İzmir Kira Davaları Avukatı olarak kira davaları alanında uzmanlaşmış olmamız nedeniyle müvekkillerimize, kira sözleşmesi sürecinden kaynaklı tüm uyuşmazlıklar ve davalara yönelik hukuki destek ve avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Kiracı Tahliye Davaları Nedir?
Kiracı tahliye davaları; kiraya veren tarafın, kanunda sayılı nedenlerle taşınmazda ikamet etmekte olan kiracıyı taşınmazdan tahliye etmesini sağlayan dava türleridir. Kira Avukatı olarak, müvekkillerimizce sıkça sorulan sorulardan biri de; kira tahliye davalarının hangi sebeplerle açılabileceğidir. Kira Sözleşmeleri; belirli süreli veya belirsiz süreli kira sözleşmeleri olarak düzenlenebilmekle, kira sözleşmeleri; bildirim yoluyla yahut tahliye davaları yoluyla sonlandırılabilmektedirler.
- Bildirim Yoluyla Kira Sözleşmelerinin Sona Erdirilmesi; sözleşmenin belirli süreli kira sözleşmesi ya da belirsiz süreli kira sözleşmesi olmasına göre değişiklik göstermektedir;
- Belirli süreli bir sözleşme var ise; KİRACI sözleşme bitmeden en az 15 gün önce bildirimde bulunmazsa, sözleşme 1 yıl daha uzamış sayılmaktadır. Bu halde Kiraya veren, sözleşme süresinin bittiğini ileri sürerek kira sözleşmesini sona erdiremeyecektir. Sözleşmenin süresinin dolmasından sonra yenilenerek 10 yıllık uzama süresi söz konusu ise Kiraya veren ancak, bir sonraki her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunarak HERHANGİ BİR SEBEP GÖSTERMEKSİZİN sözleşmeyi sonlandırabilecektir.
- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise; KİRACI istediği zaman, KİRAYA VEREN ise kira başlangıcından itibaren 10 yıl geçtiğinde, genel hükümler çerçevesinde uygun fesih dönemlerinde, fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilecektir.
- Kiracının Dava Yoluyla Tahliyesi ise;
- Kiraya Verenin, konut ya da işyeri ihtiyacının bulunması nedeniyle,
- Yeni Malikin ihtiyacının olması nedeniyle,
- Tahliye Taahhütnamesine dayalı tahliye davası,
- Kiracı tarafından kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle yazılı İki Haklı İhtar Şartına dayalı tahliye davası,
- Taşınmazın yeniden inşası, imarı nedeniyle tahliye davası,
- Kiracı veya eşinin aynı ilçe sınırları içinde oturulabilir bir konutu bulunması nedeniyle tahliye davası,
Sebeplerine dayalı olarak açılabilmektedir.
Kira Davası Avukatı, Kiracı Tahliye Avukatı olarak belirtmeliyiz ki, sözleşmenizin niteliğine uygun şekilde hangi sebeplerle ve ne şekilde sona erdirebileceğinize yönelik hukuki değerlendirmeyi doğru yapmak ve hak kaybına uğramamak için kira hukuku alanında uzman bir avukatla çalışmanız büyük önem arz etmektedir.
Kira Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?
Kiracı Tahliye Avukatı olarak, kira davalarında müvekkillerimizden almakta olduğumuz sorulardan biri de kira tahliye davasının kaç celse süreceği, ne kadar sürede sonuçlanabileceği yönündedir. Kira Davası Avukatı olarak belirtmeliyiz ki, tahliye davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Her bir il ya da her bir ilçede yer alan mahkemelerin dosya ve dava yoğunluğu birbirinden farklıdır. Taraflar arasındaki husumetin boyutu, deliller ve ispat edilebilirlik, bilirkişi raporlarının tanzim süresi, raporlara yönelik itirazlar ile itirazların değerlendirilmesi süreci de dava süresini belirleyen diğer etkenlerdir. Belirtilen nedenlerle, süre konusunda net bir söylemde bulunmak mümkün olmamakla birlikte kira davası avukatı olarak; yargılama sürecinin aksamaması ve müvekkillerimizin haklarına bir an önce kavuşması adına kiracı tahliye davaları konusunda gerekli tüm özeni göstermekte, profesyonel şekilde hizmet vermekteyiz.
Kiraya Veren Ölürse Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Kira sözleşmesi ve kira ilişkisi devam ederken kiraya verenin ölmesi durumunda, kiracıya karşı kira tahliye davası, vefat eden kiraya verenin mirasçıları tarafından açılabilecektir. Kiraya verenlerin birden fazla olması durumunda, tahliye davalarının kiraya verenler tarafından mutlaka birlikte açılması gerekmektedir.
Kiracı Tahliye Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu?
Mevcut yasal düzenlemede kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk süreci 01.09.2023 tarihi itibariyle başlamıştır. Yeni düzenlemeye göre, kira ilişkisinden kaynaklı tüm davalarda (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç) dava öncesi arabulucuya başvuru zorunlu hale gelmiştir.
Kiracı En Hızlı Nasıl Tahliye Edilir?
Kanunda yazılı hallerin söz konusu olduğu durumlarda, kiracının bildirim yolu ile ya da tahliye sebeplerinin varlığı halinde tahliye davası ikamesi yoluyla kiracı konuttan tahliye edilebilecektir. Kira sözleşmesinin kiraya veren tarafından sona erdirilmesi hususunda hangi hukuki yol ve prosedürün izlenebileceği konusunda Kira Davaları alanında uzmanlaşmış bir avukat ile çalışmak sürecin hızlı ve doğru ilerlemesi adına mühim olmakla birlikte, aynı zamanda kiraya veren olarak hak kaybına uğramanızı engelleyecektir. İzmir Kira Avukatı, Kiracı Tahliye Avukatı olarak hukuk büromuz müvekkillerimize en doğru yolu sunma ve süreci yürütme konusunda profesyonel destek sağlamaktadır.
Kiracı Hangi Hallerde Tahliye Edilebilir?
Makalemiz içeriğinde detaylı bir şekilde İzmir Kira Avukatı, Kiracı Tahliye Avukatı olarak açıkladığımız üzere; kiraya veren tarafından Türk Borçlar Kanunu ilgili hükümlerine göre kiracı bildirim yolu veya kira tahliye davası sebeplerinin varlığı halinde kira tahliye davası açmak yolu ile kira sözleşmesini sonlandırarak kiracıyı konut ya da işyerinden tahliye edebilecektir. Kiracının kira sözleşmesini ihlal etmesi halleri, kira bedelini eksik ödemesi yahut hiç ödememesi, mülk sahibinin gereksinimi, yeni malikin gereksinimi, kiracı tarafından düzenlenmiş tahliye taahhütnamesinin varlığı, kiralananın yeniden inşası ya da imarının gerekliliği, kiracı ya da eşinin aynı ilçede kendilerine ait evinin bulunması nedenleriyle kiracı tahliye davası açılabilmektedir. Somut olay açısından tahliye sebeplerinin varlığının ve şartlarının değerlendirilmesi hususunda kira davalarında uzman bir avukattan hukuki destek almanız önem taşımaktadır.
KİRA AVUKATI İZMİR
Avukat Eda Günaydın Hukuk Bürosu olarak büromuz İzmir’de faaliyet göstermekle, ülkemizin her ili ve ilçesinde de görülmekte olan davalarımızda avukatlık hizmeti ile danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Kira hukuku uyuşmazlıkları son yıllarda son derece artmış bulunmakla, İzmir Kira Avukatı, İzmir Kiracı Tahliye Avukatı olarak müvekkillerimize; kira sözleşmesi hazırlanması ve değiştirilmesi, kira artırım(tespit) davaları, kira uyarlama davaları, kira tahliye davaları, kira sözleşmesine aykırılık nedeniyle tazminat davaları, depozito bedeli iadesine ilişkin icra takibi yahut dava açılması, kira bedelinin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi nedeniyle kira bedelinin tahsili amaçlı icra takibi başlatılması alanlarında hizmet vermekteyiz.
İzmir Kiracı Tahliye Avukatı
Kira Sözleşmesi Hakkında Hükümler Türk Borçlar Kanunu’nun 299. Maddesi ve devamı hükümlerinde yer almaktadır. Konut ve Çatılı İşyerlerine dair kira sözleşmeleri taraflarca belirli süreli olarak düzenlenebileceği gibi belirsiz süreli olarak da düzenlenebilmektedir. Kira sözleşmeleri bildirim yoluyla sonlandırılabileceği gibi, kanunda sayılı tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiraya veren tarafından Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılacak tahliye davaları ile dava yoluyla da sonlandırılabilecektir.
Kiracı Tahliye Davaları sebepleri şu şekildedir;
- Kiraya verenin gereksinimi, taşınmazın yeniden inşası, imarı halleri söz konusu olması,
- Kiraya verenin taşınmazı kendisi ya da ailesi için konut olarak kullanma zorunluluğu doğmuş olması,
- Konut veya çatılı işyerinin devredilmesi sonrası yeni malikin kendi kullanma gereksiniminin bulunması,
- Kiracının kira sözleşmesi hükümlerini ihlal edici davranışlarının söz konusu olması,
- Kiracı veya eşinin aynı ilçe sınırları içinde oturulabilir bir konutu var ve kiraya veren kira sözleşmesi kurulurken bunu bilmiyor ise,
- Kiracı taşınmazı belirli bir tarihte boşaltacağını bir tahliye taahhütnamesi ile taahhüt etmiş olmasına rağmen taahhüdüne aykırı davranıyorsa.
İzmir Kira Konusunda Uzman Avukat
Kira hukukuna ilişkin hükümler Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olmakla birlikte, davaların alanları itibariyle çok çeşitli olmaları nedeniyle, açmak istediğiniz veya yürütülecek davalarda alanında uzman avukatlarla çalışmak yahut hukuki destek almak hak kaybına uğramamak adına büyük önem taşımaktadır. Gerek kira davaları konusunda gerekse diğer tür davalarda; bulunduğunuz yer baro sayfalarından ya da internet üzerinden yapacağınız araştırmalar ile branşında uzman avukatlara ulaşabilir, yapacağınız görüşmeler sonucu dava sürecini bir avukat vasıtasıyla yürütebilirsiniz.
Kira Davaları Sıkça Sorulan Sorular
1 yıl için yapılan kira sözleşmesi süresi sona erdiğinde, kiraya veren kiracıyı konuttan çıkarabilir mi?
Taraflar arasında belirli süreli bir kira sözleşmesi mevcut ise, kiracı sözleşmenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmazsa sözleşme 1 yıl daha uzamış olacaktır. Kiraya veren sözleşmenin süresinin sona ermesine bağlı olarak kira sözleşmesini sonlandıramayacaktır.
Ev sahibi kiracıyı hangi hallerde konuttan çıkarabilir?
Kiraya veren, kiracıyı dava yoluyla tahliye edebilecektir. Dava yoluyla tahliye sebepleri; kiraya verenin konut ihtiyacı, yeni malikin ihtiyacı, yeniden imar ve inşa halinin söz konusu olması, tahliye taahhüdü bulunması, kira bedelinin ödenmemesi üzerine 2 haklı ihtar mevcudiyeti, kiracı veya eşinin aynı ilçede konutunun bulunması halleridir.
Kira bedelini ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?
Kiracı, kira bedelini ödemediği için kiraya verenin kendisine 2 haklı yazılı ihtarda bulunmasına sebep olduysa, kiraya veren bu durumda kira yılı bitiminde açacağı bir dava ile kiracıyı tahliye edebilir. Kiracı, ödeme günü gelen kira bedelini ödemez ise, kiraya veren bu durumda kiracıya karşı kira bedelinin ödenmesi ve tahliye talepli icra takibi başlatabilecektir. Kiracının bu takibe 7 gün içinde itirazda bulunma hakkı bulunmaktadır. Kiracı, kira bedelini veya yan giderleri ödemez ise, kiraya veren kiracıya yazılı olarak en az 30 günlük süre vererek, bu sürede ödeme yapmazsa, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Ev sahibi, kendi oturacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Kiraya veren, taşınmazı kendi gereksinimi için tahliye etmek isterse ‘’gereksinim nedeniyle tahliye davası’’ açabilecektir. Kira sözleşmesi belirli süreli ise; sözleşmede belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren 1 aylık sürede dava açılmalıdır. Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise; Türk Borçlar Kanunu genel hükümlere göre belirlenecek fesih sürelerine uyarak belirlenecek tarihten itibaren 1 aylık sürede dava açılmalıdır.
Yeni ev sahibi, kendisinin oturacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkarabilecek midir?
Yeni malik (ev sahibi), kiralananda kendisi oturmak istiyorsa taşınmazı alış tarihinden itibaren 1 aylık sürede kiracıyı haberdar etmelidir. Taşınmazı alış tarihinden itibaren 1 aylık sürede kiracıyı ihtarname ile haberdar edip sözleşmeyi sonlandırdığını bildirmezse sözleşmeyi kabul etmiş sayılır ve tahliye davası açamaz.
Kiracı, tahliye taahhüdü imzalamamış olmasına rağmen, ev sahibi tarafından tahliye taahhüdüne dayalı icra takibi başlatıldıysa ne yapmalıdır?
Kiracı, tahliye taahhüdü imzalamamış olmasına rağmen, ev sahibi tarafından tahliye taahhüdüne dayalı icra takibi başlatıldıysa kiracı bu halde 7 gün içerisinde icra dairesine itiraz etmelidir. Aksi takdirde icra takibi kesinleşecek, 15 gün içinde kiracı konutu tahliye ve teslim zorunda kalacaktır.
Tahliye taahhütnamesi ile icra takibi yapılabilir mi?
Kiraya verenin tahliye taahhütnamesine dayalı olarak icra takibi başlatabilmesi için, kiracı tarafından imzalanmış ve kanunen gerekli şartları taşıyan bir tahliye taahhütnamesi olmalıdır. Kiraya veren, elinde bu şekilde bir belge bulunduğu takdirde, tahliyenin taahhüt edildiği tarihten itibaren 1 aylık sürede icra takibi başlatmalıdır.
Aile konutu olan bir kiralanan mevcut ise, sadece kira sözleşmesinde adı yazılı eş tarafından imzalanan tahliye taahhütnamesi geçersiz olur mu?
Aile konutu olan bir kiralanan mevcut ise, sadece kira sözleşmesinde adı yazılı eş tarafından imzalanan tahliye taahhütnamesinin akıbetinin ne olacağı uygulamada tartışma konusudur. Eğer ki, kira sözleşmesine taraf olmayan eş tarafından tahliye icra takibi ya da tahliye davasından önce, kiraya verene bildirim yapılıp kira sözleşmesine taraf olunmuş ise, bu eşin imza eksikliğinden dolayı tahliye talebi reddedilecektir. Yine tahliye icra takibi ya da davası açıldıktan sonra, eş tarafından aile konutu tespiti davası açılıp kazanılırsa artık taahhütname geçerliliğini yitirecek ve bu halde de yine kiraya verenin tahliye talebi reddedilecektir.
Kiraya verenin, kira bedelinin ödendiği banka hesabını kapatması halinde kiracı hangi yollara başvurabilir?
Kiraya verenin, kira bedelinin ödendiği banka hesabını kapatması halinde, kiracının başvurabileceği 2 yol bulunmaktadır. Bunlardan biri kira bedelini PTT’den konutta ödemeli olarak göndermek; diğer ise ödeme yeri olarak bir banka hesabı belirlenmesi talebiyle mahkemeye başvuruda bulunmaktır. Hangi halde hangi yönteme başvurulacağının belirlenebilmesi için kira sözleşmenizin incelenmesi gerekmektedir. Süreci bir avukat vasıtasıyla yürütmek hak kaybına uğramanızı engelleyecek olup, bu hususta tarafımıza ulaşabilirsiniz.